Colony

(redirected from Colonii)
Also found in: Dictionary, Thesaurus, Medical, Encyclopedia.

COLONY. A union of citizens or subjects who have left their country to people another, and remain subject to the mother country. 3 W. C. C. R. 287. The country occupied by the colonists is also called a colony. A colony differs from a possession, or a dependency. (q.v.) For a history of the American colonies, the reader is referred to Story on the Constitution, book I.; 1 Kent, Com. 77 to 80; 1 Dane's Ab. Index, b. t.

References in periodicals archive ?
Procesul de decolonizare, derulat si incheiat, in linii generale, pe parcursul a doua decenii (9) (fata de cel de colonizare, care a durat circa patru secole), a fost important pe plan mondial, conducand la aparitia tarilor din lumea a treia ("subdezvoltate"), la schimbarea raportului de forte interstatale, insa pe plan economic si social a avut consecinte dureroase pentru populatia din fostele colonii. Aceasta s-a vazut curand decimata de saracie si boli, in absenta oricarei securitati sociale, si lipsita de orice perspectiva istorica optimista.
In anul 1921 administratia teritoriului aflat sub mandat trecea in jurisdictia Cabinetului pentru Colonii, condus de Sir Winston Churchill.
In contextul Razboiului Rece, putem considera ca Marea Britanie si Franta se comporta ca doua foste tari colonizatoare care incearca sa isi mentina sfera de influenta in fostele colonii. Marea Britanie, care a reusit o decolonizare pasnica, si-a impus influenta prin formarea elitelor locale dupa modelul scolilor britanice, in timp ce Franta, care a refuzat pana in ultimul moment decolonizarea lucru ce a condus la lupte violente, si-a mentinut influenta prin limba si cultura francofona si relatiile de dependenta economica de care dadeau dovada aceste state fata de metropola.