prevision

(redirected from previse)
Also found in: Dictionary, Thesaurus, Wikipedia.
References in periodicals archive ?
Harrington acknowledges that not everything born in nature is good for you, but he maintains that Previse strikes the right balance of science and nature.
Ovdje nam nije cilj raspravljati o rjecotvornom nazivlju i usustavljivati ga jer je jos previse nazivoslovnih problema koje treba rijesiti.
Primjerice, u recenicama tipa: Nije dobro kad (ti) previse ocekujes od zivota--s predikatom u 2.
Znaci, psiholoski i drustveno prihvatljiviji su oni koji nisu presigurni u sebe, nisu previse dominantni, autoritativni, potom koji su srednje osjecajni i koji nisu drustveno indeksikalno maksimalno visoko procijenjeni.
Iako nismo definirali sto nam je rijec, o tome ionako ima previse rasprava, iz rada je jasno da se kao i leksikografi pitamo sto je jedna rijec, sto su dvije rijeci, odnosno sto je nova natuknica.
Odredivanje smjernica za anotiranje ilokucijske strukture teksta prema autorovim je rijecima izrazito teska zadaca i vrlo sklizak teren iz razloga sto se, s jedne strane ne smije previse ograniciti intuicija anotatora, a s druge strane, potrebno je omoguciti odredenu razinu usporedivosti dobivenih rezultata analize, sto podrazumijeva barem identican inventar ilokucija i odredene zajednicke principe za strukturiranje tekstova.
243), Pranjkovic pise i sljedece: >>Anic je pripadao onom krugu jezikoslovaca koji su hrvatski jezik voljeli i predano se njime bavili, ali koji nisu bili zagovornici krajnjega purizma niti previse rigorozne njegove standardizacije.